Hoe komt het nou dat de ene persoon sympathiek wordt gevonden en de ander minder? Dat zit ‘m in de perceptie. Door welke bril kijk je eigenlijk zelf? Wat doen ‘likeable’ mensen dan zo anders dan ‘niet-likeable‘ mensen? En kunnen we daar wat van leren? Ja hoor, dat kan.

Teveel mensen bezwijken onder de (misplaatste) overtuiging dat sympathiek zijn komt van natuurlijke, niet aan te leren karaktertrekken die slechts enkelen gegeven zijn – de knappen, zeer socialen en ongelooflijk getalenteerden onder ons. Gemakkelijk om ten prooi te vallen aan deze misvatting. In werkelijk is sympathiek zijn iets dat je zelf onder controle kunt hebben.

Onderzoek heeft de belangrijkste gedragingen aan het licht gebracht wat nou maakt dat sympathieke mensen zo sympathiek zijn. Hier zijn de 13 beste:

1.     Sympathieke mensen stellen vragen

De grootste fout die mensen maken wanneer ze luisteren, is dat ze zo gefocust zijn op wat gezegd zal gaan worden, of hoe wat de ander zegt effect op hen zal hebben, dat ze vergeten te horen wat er gezegd wordt. De woorden komen luid en duidelijk over, maar de betekenis gaat verloren. Een  simpele manier om dat te voorkomen en te vermijden is het stellen van veel vragen. Heel veel vragen. Mensen vinden het fijn te merken dat je luistert en iets simpels als een vraag ter verduidelijking maakt duidelijk dat je niet alleen luistert, maar ook geeft om wat ze zeggen. Je zult versteld staan hoe veel respect en waardering je wint door vragen te stellen.

2.     Sympathieke mensen leggen hun telefoon voor je opzij

Niets is zo irritant als het lezen van een sms-je of zelfs een snelle blijk op je telefoon wanneer je met iemand aan het praten bent. Wanneer je in een gesprek zit, focus al je energie dan op dat gesprek. Je zult merken dat gesprekken aangenamer en effectiever worden wanneer je je erin onderdompelt.

3.     Sympathieke mensen zijn oprecht

Oprecht en eerlijk zijn is onmisbaar om sympathiek te zijn. Niemand houdt van onecht. Mensen neigen meer naar diegenen die oprecht zijn omdat ze weten dat ze te vertrouwen zijn. Het is moeilijk om iemand aardig te vinden wanneer je niet weet wie ze daadwerkelijk zijn en hoe ze zich echt voelen.

4.    
Sympathieke mensen oordelen niet

Als je sympathiek wilt zijn, moet je open-minded zijn. Ruimdenkend zijn maakt je
benaderbaar en interessant voor anderen. Niemand wil een gesprek aangaan met iemand die zich al een mening heeft gevormd en geen zin heeft om te luisteren. Ruimdenkend zijn is doorslaggevend bij samenwerken waar laagdrempeligheid toegang geeft tot nieuwe ideeën en hulp. Voor het uit de weg ruimen van vooropgestelde aannames en opvattingen heb je de wereld te bekijken door de bril van een ander. Dat betekent niet dat je hoeft te geloven wat zij geloven of hun gedrag door de vingers hoeft te zien. Simpel gezegd betekent het dat je zo lang stopt met oordelen dat je echt begrijpt waar iemand warm voor loopt. Alleen op deze manier kun je anderen laten zijn wie ze zijn.

5.     Sympathieke mensen zijn niet op zoek naar aandacht

Mensen hebben een hekel aan mensen die hopeloos vragen om aandacht. Nu hoef je echt geen grote, extraverte persoonlijkheid te ontwikkelen. Gewoon aardig en attent zijn is alles wat je nodig hebt om mensen voor je te winnen. Wanneer je een ander met een vriendelijke, zelfverzekerde en bondige manier aanspreekt, merk je dat mensen aandachtiger zijn en gemakkelijker over te halen dan wanneer je ze probeert te imponeren met je eigen belangrijkheid. Mensen waarderen deze houding en zijn daar eerder tot aangetrokken dan dat ze onder de indruk zijn van wat je allemaal weet en wie je allemaal kent. Wanneer je aandacht krijgt, zoals bijvoorbeeld wanneer je erkend wordt voor een bijzondere prestatie, richt dan de aandacht op de mensen die samen met jou hard gewerkt hebben om dat resultaat neer te zetten. Het klinkt misschien als een cliché, maar als je aandacht geeft aan anderen en hen oprecht waardeert voor de bijdrage die ze hebben geleverd laat dat zien dat je dankbaar en bescheiden bent – twee eigenschappen die nauw verbonden zijn met likeability.

6.     Sympathieke mensen zijn consequent

Er zijn nauwelijks dingen die je beter kunt doen om je meer “unlikeable” te maken dan door inconsequent zijn. Wanneer mensen je benaderen dan vinden ze het prettig om te weten met wie ze te maken hebben en welke reactie ze kunnen verwachten. Consequent betekent betrouwbaar. Zorg ervoor dat, zelfs wanneer jouw stemming op en neer gaat dat geen effect heeft op de manier waarop je mensen behandeld.

7.     Sympathieke mensen hebben een positieve lichaamstaal

Wanneer je bewust gebruik maakt van je bewegingen, expressie, intonatie (en je zeker weet dat ze positief zijn) trekt dat mensen naar je toe zoals vliegen naar de stroop. Het gebruiken van een enthousiast stemgeluid, je armen niet over elkaar doen, oogcontact houden en voorover leunen naar de persoon die praat zijn allemaal vormen van positieve lichaamstaal die mensen met een hoog EQ gebruiken om andere mensen aan te trekken.

Het is niet voor niks dat we vaak zeggen dat HOE je iets zegt belangrijker is dan WAT je zegt.

8.     Sympathieke mensen laten een sterke eerste indruk achter

Onderzoek wijst uit dat de meeste mensen in de eerste 7 seconden van een ontmoeting bepalen of ze  iemand sympathiek vinden of niet. Daarna gebruikt men de rest van het gesprek om die eerste indruk te rechtvaardigen. Dit klinkt vast heel eng, maar als je dit nu weet dan kan je daar ook positief gebruik  van maken en een sympathieke eerste indruk achter laten. Eerste indrukken zijn nauw verbonden met positieve lichaamstaal. Een sterke lichaamshouding, een stevige handdruk, glimlachen en het richten van je bovenlijf naar de persoon waarmee je praat helpt bij het achterlaten van een goede eerste indruk.

9.     Sympathieke mensen groeten mensen bij hun naam

Je naam is een essentieel onderdeel van je identiteit en het voelt fijn wanneer mensen je naam gebruiken. Sympathieke mensen zorgen ervoor dat ze bij iedere volgende ontmoeting de naam kennen en gebruiken. Je hoeft je niet te beperken tot het gebruiken van de naam wanneer je iemand begroet. Onderzoek wijst uit dat mensen zich erkend voelen wanneer ze met hun naam aangesproken worden tijdens een gesprek. Als je erg goed bent in gezichten onthouden maar minder goed in namen, maak er een “brain-train” spelletje van en daag jezelf uit om de namen te onthouden. Als je iemand ontmoet, schroom dan niet om voor de tweede keer naar iemands naam te vragen wanneer je het de eerste keer niet goed hebt verstaan of onthouden.

10.  Sympathieke mensen lachen

Mensen spiegelen van nature (en onbewust) de lichaamstaal van de persoon met wie ze in gesprek zijn. Als je wilt dat mensen je sympathiek vinden, lach naar ze gedurende het gesprek en onbewust zullen ze terug lachen met als resultaat dat ze zich goed voelen.

11.  Sympathieke mensen weten wanneer ze zich open moeten stellen

Wees voorzichtig met het te snel delen van persoonlijke problemen en bekentenissen. Dit zorgt ervoor dat mensen je zien als klager. Sympathieke mensen laten andere mensen bepalen wanneer het de juiste tijd is om je open te stellen.

12. 
Sympathieke mensen weten wie aan te raken (en raken hen aan)

Als je iemand aanraakt tijdens een gesprek dan komt er oxytocine vrij in hun brein, een neurotransmitter die ervoor zorgt dat het brein van je gesprekspartner jou associeert met vertrouwen en een keur aan andere positieve gevoelens. Aan simpele hand op een schouder, een omhelzing of een vriendelijke handdruk is alles wat er nodig is om oxytocine vrij te maken. Natuurlijk heb je de juiste person op de juiste manier aan te raken om oxytocine vrij te laten komen. Ongewenste of ongepaste aanraking heeft namelijk precies het tegenovergestelde effect. Onthoud in ieder geval dat relaties niet slechts gebouwd worden op woorden maar voor het merendeel gebaseerd zijn op gevoelens. Iemand op een gepaste manier aanraken is een mooie manier om te laten zien dat je betrokken bent

13.  Sympathieke mensen vinden evenwicht in passie en plezier

Mensen worden van nature aangetrokken tot gepassioneerde mensen. Dat gezegd hebbende, gepassioneerde mensen worden gemakkelijk als té serieus gezien of ongeïnteresseerd omdat ze zo opgaan in hun werk. Sympathieke mensen vinden een balans tussen hun passie en plezier. Op de werkvloer zijn ze vaak serieus maar vriendelijk. Ze krijgen het werk gedaan omdat ze sociaal effectief zijn op de momenten die er toe doen. Ze benutten waardevolle sociale momenten. Ze minimaliseren geklets over koetjes en kalfjes en geroddel om in plaats daarvan te focussen op een goed gesprek met collega’s. Ze herinneren zich wat je vorige week tegen hen hebt gezegd en laten op die manier zien dat jij als persoon net zo belangrijk bent als het werk dat je doet.

Sympathieke mensen zijn waardevol en uniek. Ze netwerken gemakkelijk, promoten harmonie, brengen het beste naar boven in de mensen om hen heen en lijken over het algemeen het meeste plezier te hebben. Voeg deze kwaliteiten toe aan jouw repertoire en zie hoe jouw sympathiefactor omhoog schiet!

 

Bron: Forbes – 13 Habits of Exceptionally Likeable People